Image by karabulakastan from Pixabay

Løper du? Savner du tredemølletimene på Arena? Vi også! Men selv om vi ikke kan tilby tredemølletimer for øyeblikket betyr ikke det at vi ikke har gruppetimer eller tilbud som passer for deg som løper.

Driver du med løping og tenker at det ikke er vits i å begynne på treningssenter igjen før kulden setter inn til høsten? Selv om vi på Arena har måttet gjøre litt endringer i timeplaner og måten timer gjennomføres på betyr ikke det at vi ikke lenger kan tilby god trening for løpere. Tredemøllene kan fortsatt benyttes for egentrening, og på Red Zone kan du ta deg helt ut med intervaller på mølle og styrketrening, samtidig som 2m avstand opprettholdes. Ny forskning viser også at core-trening er viktig for løpere, både for å få framgang i løpingen, for å forebygge skader, og som en del av rehabiliteringen hvis du har blitt skadet.

Coretrening/Pilates gjør at du løper fortere

Nyere forskning viser at coretrening/Pilates 2 ganger per uke i tillegg til løpetrening gjør at du blir en mer effektiv løper enn med løpetrening alene. Løpere som gjorde øvelser som planke, cruncher og øvelser der man brukte balansepute og bosu for å trene magen hadde lavere puls på en tredemølletest etter treningsperioden sammenlignet med før. De som bare trente løping fikk bare lavere puls på lav hastighet på begynnelsen av testen, løping på høyere hastighet var like slitsomt for dem (Hung et al, 2019). Et studie som undersøkte effekten av Pilates-trening for løpere viste at gruppen som trene Pilates+løping forbedret løpsøkonomi på høyere hastigheter, økte oksygenopptaket og forbedret 5km tid mer enn de som bare trente løping (Finatto et al, 2018). Pilates har mye fokus på kontroll av bekken og gjør derfor at løping krever mindre muskelarbeid for å stabilisere rygg og bekken mens man løper. Man kan derfor løpe lenger og fortere før musklene utmattes.

Coretrening forebygger skader

Svake rygg- og magemuskler krever mye kompensering fra andre muskler mens man løper. Det virker som om de dype ryggmusklene er de viktigste for å kontrollere bevegelsene mens man løper. Faktisk må andre muskler i området jobbe ca 45 % mer hvis disse musklene er svake. Det betyr at løpere med svake ryggmuskler risikerer å få vondt i ryggen pga økt belastning på ryggsøylen og overbelastning av muskulatur (Raabe & Chaudhari, 2017). I tillegg kan det bli vanskelig å få framgang i løpingen fordi bevegelsene blir mindre effektive og derfor mer energikrevende.

Coretrening gjør at du blir kvitt skader raskere

Det er viktig med styrketrening hvis du har problemer med kneet. Har du smerter på framsiden av kneet kan du få raskere forbedring av symptomene sine og bli sterkere hvis du trener core (sete og utside av hofte) enn hvis du bare trener musklene rundt kneet. Begge treningsformene har like gode resultater etter 6 ukers trening, 80% blir kvitt skaden, men med fokus på hoftemuskler kan du regne med at du begynner å bli bedre allerede etter 3 uker (Ferber et al, 2015).

Er du usikker på hvordan du skal trene kjernemusklene effektivt? Da kan det være lurt å gå på en gruppetime. Et annet alternativ er å ta en time med en personlig trener som kan gå igjennom gode øvelser med deg og sjekke at du har korrekt teknikk.

Disse timene på vår timeplan har fokus på kjernemusklene:

  • Core (i tillegg til mage trenes også sete og utside hofte med strikk på denne timen)
  • Body Balance (her får du både coretrening, tøying og avspenning på samme timen)
  • Booty (ja, rumpen er en del av kjernemusklene)
  • 6 pack
  • Pilates
  • Mage, rumpe, lår

Vil du bli medlem?

Her kan du enkelt bli medlem på ditt Arenasenter

Bli medlem