Nyheter

10.01.2022

Hvordan komme i gang igjen etter en treningspause

Her har du tipsene for å komme deg i form igjen.

106340933_10158388929505270_6123520532532869872_n
Pandemien har preget livet vårt de siste par årene. Perioder med nedstenging av treningssentre, stengte idrettsarenaer, hjemmekontor og en kald vinter i fjor gjorde at mange kom ut av de gode vanene sine. Dette kan også lett skje i forbindelse med en lang ferie, travle perioder på jobb, eksamensstress, flytting og lignende. Slik kommer du deg i gang igjen etter en periode med inaktivitet: 

Start rolig
Bare to uker uten aktivitet svekker hjertemuskelen og gjør blodårene trangere og stivere. Man bør derfor starte litt forsiktig hvis man har vært helt inaktiv. Gå gjerne på en spinningtime, men unngå rød sone de første gangene du trener etter pausen. Du bør ha nok pust til overs til at du kan snakke mens du trener. Idrettsutøvere har perioder i løpet av året med det de kaller aerob basebygging - trening på lav intensitet hvor man restituerer seg, trener opp kroppens evne til å bruke fett som energikilde, og bygger en grunnmur for hardere, prestasjonsfremmende trening. Så gjør som en idrettsutøver - begynn sesongen med å bygge en grunnmur. Har gått tur, jogget, syklet til og fra jobb e.l. har du lagt dette grunnlaget allerede og kan pushe på litt mer for å ta formen til neste nivå. 

Tøying
Noe av det første som skjer når vi er mye i ro er at vi blir stivere. Derfor er Body Balance en super time å gå på etter en pause. Body Balance blander elementer av yoga, pilates og t'ai chi. Her får du både tøying, styrketrening for kjernemusklene og balansetrening. En personlig trener kan også hjelpe deg med å finne gode tøyeøvelser, samt gi fysisk assistanse slik at tøyeøvelsene blir enda mer effektive.  

Tøying vil hjelpe deg både med å bli kvitt småvondter og plager som har oppstått, men gjør også at du vil kunne trene styrke effektivt og med bedre teknikk - en knebøy krever for eksempel god bevegelighet både i rygg, hofter og ankler. 

Tren kjernemusklene
Når vi sitter mye blir noen muskler satt på strekk og blir svakere, mens andre muskler blir forkortet og strammere. Man får dårligere holdning og ubalanser mellom muskler på framside og bakside av kroppen, noe som fører til mindre funksjonelle bevegelser og kompensering. Dette kan igjen føre til smerter f eks i skulder og nakke, tensjonshodepiner og korsryggsplager. Dårlig holdning kan faktisk også påvirke fordøyelse og lungefunksjon.  

Sterke kjernemuskler er fundamentet for all bevegelse og idrett. Løpere som inkluderer coreøvelser i treningen sin forbedrer seg mer enn løpere som kun trener løping. Kjernemusklene inkluderer ikke bare korsrygg og mage. Øvre rygg og setemusklene er også en viktig del av denne muskelgruppen. 

Etter en pause kan det være lurt å ha litt ekstra fokus på kjernemusklene, i tillegg til å tøye de stramme musklene. Timer som Pilates, Les Mills Core, 6pack, Booty Workout eller MRL er supre når man skal i gang med trening, men vi anbefaler også å gå på disse timene regelmessig for at man skal få enda mer ut av annen trening man gjør. 

Styrketrening med personlig trener 
Trening er ferskvare, og for å ivareta muskelstyrken må musklene utsettes for regelmessig tung belastning. Etter en pause vil du derfor være svakere, og som nevnt over vil ledd og muskler også ha blitt stivere. Begynner du rett på det gamle treningsprogrammet ditt kan det derfor resultere i skade i stedet for suksess. En personlig trener kan hjelpe deg med å finne gode øvelser og riktig belastning for ditt nåværende nivå. Det å ha en avtale forplikter også, så hvis du merker at du sliter med motivasjonen etter pausen kan det å bruke en personlig trener en periode. Å gå på gruppetimer som Body Pump kan også hjelpe deg i gang etter en pause. Å trene sammen med andre er motiverende, og trening på faste dager og tidspunkt hjelper med å utvikle gode vaner. 

Bruk HIIT for å toppe formen 
Når du har kommet deg i gang med treningen igjen anbefaler vi HIIT for å komme i toppform raskt. High Intensity Interval Training er trening med korte intervaller på høy intensitet med pauser eller trening på lavere intensitet imellom. Dette gir høy forbrenning, reduserer det farlige fettet rundt de indre organene, hjelper med å regulere blodsukkeret, styrker hjertet, øker oksygenopptaket og øker muskelstyrke og -masse. Resultatene kommer raskt - du merker forskjell allerede etter noen få treningsøkter. Timer som bygger på HIIT prinsippene er for eksempel Red Zone, Spartacus, Sprint (virtuell sykkeltime) og The Trip (virtuell sykkeltime). 

 
Jubileumsh%C3%B8st%20p%C3%A5%20Arena%20(Facebook%20Cover)%20(1080%20%C3%97%201080%20px)%20(Facebook%20Cover)
02.08.2022

Thea Steen løpet 2022 - Flyttes til nye datoer i 2023

NYE DATOER 22. APRIL & 9.SEPTEMBER 2023
Orange%20and%20grey%20elegant%20boho%20photo%20collage%20%20(1)
09.06.2022

Må jeg trene for å holde på formen i ferien?

TA MEDLEMSSKAPET MED DEG PÅ FERIE.
Release%20Uke%20%20Hva%20er%20LesMills%20Release
08.06.2022

Releaseuke på Arena er over for denne gang!

Hva er LesMills Release? Nye programmer, ny musikk og nye øvelser og utfordringer.
Gruppetrening
06.06.2022

Hvorfor gjør gruppetrening det lettere å komme seg på trening?

«Jeg forstod ikke før jeg var igang igjen etter pandemien hvor mye jeg hadde savnet kontakten med de andre på gruppetreningstimene på Arena. Andre...