Løper du? Da bør du trene kjerne­musklene også!

Forskning viser at core-trening er viktig for løpere, både for å få framgang i løpingen, for å forebygge skader, og som en del av rehabiliteringen hvis du har blitt skadet.

Coretrening/Pilates 2 ganger per uke i tillegg til løpetrening gjør at du blir en mer effektiv løper enn med løpetrening alene. Løpere som gjorde øvelser som planke, crunch og øvelser der man brukte balansepute og bosu for å trene magen, hadde lavere puls på en tredemølle-test etter treningsperioden, sammenlignet med før. De som bare trente løping fikk bare lavere puls på lav hastighet på begynnelsen av testen, løping på høyere hastighet var like slitsomt for dem (Hung et al, 2019).

Løp lenger og fortere
En studie som undersøkte effekten av Pilates-trening for løpere viste at gruppen som trene Pilates og løping forbedret løpsøkonomi på høyere hastigheter, økte oksygenopptaket og forbedret 5km tid mer enn de som bare trente løping (Finatto et al, 2018). Pilates har mye fokus på kontroll av bekken og gjør derfor at løping krever mindre muskelarbeid for å stabilisere rygg og bekken mens man løper. Man kan derfor løpe lenger og fortere før musklene utmattes.

Coretrening forebygger skader 
Svake rygg- og magemuskler krever mye kompensering fra andre muskler mens man løper. Det virker som om de dype ryggmusklene er de viktigste for å kontrollere bevegelsene mens man løper. Faktisk må andre muskler i området jobbe ca 45 % mer hvis disse musklene er svake. Det betyr at løpere med svake ryggmuskler risikerer å få vondt i ryggen pga økt belastning på ryggsøylen og overbelastning av muskulatur (Raabe & Chaudhari, 2017).

Bli kvitt skadene raskere
Har du smerter på framsiden av kneet kan du få raskere forbedring av symptomene sine og bli sterkere hvis du trener core (sete og utside av hofte) enn hvis du bare trener musklene rundt kneet. Begge treningsformene har like gode resultater etter 6 ukers trening, 80% blir kvitt skaden, men med fokus på hoftemuskler kan du regne med at du begynner å bli bedre allerede etter 3 uker (Ferber et al, 2015).

Er du usikker på hvordan du skal trene kjernemusklene effektivt? Da kan det være lurt å gå på en gruppetime. Et annet alternativ er å ta en time med en personlig trener som kan gå igjennom gode øvelser med deg og sjekke at du har korrekt teknikk.

Disse timene på vår timeplan har fokus på kjernemusklene:

  • Core (i tillegg til mage trenes også sete og utside hofte med strikk på denne timen)
  • Body Balance (her får du både coretrening, tøying og avspenning på samme timen)
  • Pilates

Andre nyheter